TMD Güneş Hücreleri

entry image

TMD Güneş Hücreleri

Yılın son güzel haberi Stanford Üniversitesinde güneş hücreleri üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Krishna Saraswat ve Doktora öğrencisi Koosa Nassiri Nazif’ten geldi. Yapılan çalışmalarla en ince ve en hafif güneş hücresinin üretildiğini duyurdular. Çalışmayı yapan bilim insanları bu hücre yapısının sağlayacağı birçok avantaj olduğunu ileri sürüyorlar.


TMD (Transition Metal Dichalcogenide) olarak adlandırılan bu hücreler diğer hücrelere göre ışığı ultra yüksek seviyede emerek yüksek verimlilik sağlıyor. “Kanadının üzerinde bir kâğıt parçasından 15 kat daha ince bir güneş dizisiyle kendine güç veren otonom bir dron hayal edin” diyerek çalışmasını özetleyen bilim insanı her zaman yeni maddelerin ve malzemelerin güneş enerji sektörü için araştırılması gerektiğini vurguluyor.


Yeni Stanford prototipi %5,1 güç dönüştürme verimliliği elde ediyor, ancak bilim insanları optik ve elektriksel optimizasyonlar sayesinde pratik açıdan %27 verimliliğe ulaşabileceklerini vaat ediyor. Bu değerin hali hazırda Pazar payının %95’ine hakim olan silisyum esaslı güneş hücreleriyle aynı noktaya geldiği söylenebilir.


Yeni üretilen bu prototipin son çalışmalarda üretilen TMD hücrelerinin birim başına ağırlıkta 100 kat daha fazla güç ürettiğine de ulaşılmıştır. Optimizasyon yoluyla bu önemli oranı 10 kat daha artırarak gram başına 46 Watt güç üretebileceğini iddia Prof. Dr. Krishna Saraswat bu hücrelerin en önemli özelliğinin kimyasal madde içermediği olduğunu vurguluyor. Ayrıca biyouyumlu olması nedeniyle insan derisi veya dokusuyla doğrudan temas gerektiren giyilebilir uygulamalarda kullanılabileceğini düşünüyorlar.

Bu yazıyı sosyal medyanızda paylaşın